Keresés
Filters

PRIMESC PORCII DIN FERMA TA SUFICIENTĂ APĂ?

Limitarea consumului de apă poate afecta semnificativ rezultatele fermei tale.

Iată cateva sfaturi.

Debitul de apă al suzetei

Un porc adult consumă aproximativ 1 litru de apă pe minut. În cele mai multe cazuri, fermele de suine folosesc suzete preinstalate cu o presiune a apei reglată la aproximativ 1,3 – 2,75 bar. Operatorii din fermă modifică aceste valori pentru a regla debitul total de apă, deseori fără a observa debitul efectiv al suzetelor.

Ajustați deschiderea pentru un debit potrivit

Pentru a măsura debitul efectiv de apă al suzetei, apăsați declanșatorul, lăsați apa să curgă într-un recipient  și măsurați volumul de apă care s-a adunat timp de 1 minut. Ajustați presiunea apei și dimensiunea orificiilor pentru a obține un debit dorit. Ca o regulă generală, presiunea nu trebuie să scadă sub 0,68 bar sau peste 3,4 bar.

Încercați să priviți consumul de apă dintr-o altă perspectivă

De obicei, consumul de apă al unui porc este raportat la consumul său zilnic. Totuși, atunci când temperatura depășește 27OC, porcii au tendința de a consuma deja în primele 3 ore ale dimineții cantitatea de apă dintr-o zi obișnuită.

Luăm ca exemplu un calcul estimat că o fermă de 1000 capete are 40 boxe cu culoar pe mijloc, deci câte 20 boxe pe fiecare parte a camerei. Considerăm că avem montate 2 linii de alimentare cu apă, câte una pentru fiecare laterală. Fiecare din cele 20 boxe menționate are câte 2 adăpători cu suzetă, fiecare adăpătoare cu un debit de 1L/min. Astfel, dacă toți porcii vor activa suzetele în același timp, debitul estimat pentru fiecare linie de alimentare este de aproximativ 40L/minut (40 adăpători x 1L/min). Liniile de apă cu un diametru mai mic de 25,4 mm nu vor putea susține acest vârf de consum, ceea ce se va traduce în reducerea presiunii la unele adăpători. Alimentarea liniei cu apă la mijlocul camerei în loc de una din capete ne permite să instalăm țevi de diametru mai mare.


Furtunele și medicatoarele de diametre mici reduc debitul de apă

Diametru impropriu al țevilor poate să nu fie singurul factor negativ

Chiar și cu diametrul corect al țevii de alimentare, unele erori în realizarea sistemului pot limita semnificativ debitul de apă. Reducerea diametrului cu sau fără adaptoare duce la o potențială scădere a debitului de apă. De obicei, chiar în momentul utilizării medicatorului descoperim că scade semnificativ debitul de apă. Majoritatea modelelor de capacitate de 42 L/min sunt conectate la o țeavă de 45mm, ceea ce este alt factor de reducere a debitului. Folosirea unor furtune de diametru mic pentru conectarea medicatoarelor reduce și mai mult debitul total.


Un strat de depunere de 3mm grosime reduce debitul cu 30% 

Depunerile din interiorul liniilor de apă reduc debitul total

Este evident că uneori linia de alimentare este contaminată cu depuneri. Un strat de 3mm grosime reduce debitul cu 30%. Cu alte cuvinte, consumul de apă poate fi redus spre exemplu de la 21 L/min la 15 L/min. Curățarea regulată și clătirea liniei poate preveni depunerile.

Inspecția liniilor de alimentare cu apă este în special importantă la debutul sezonului cald și pe toată perioada acestuia. Intervenția rapidă la orice disfuncționalitate a sistemului și ajustarea corectă a liniei de alimentare cu apă va contribui la dezvoltarea sănătoasă a animalelor dumneavoastră.

×
Blog archívum