Keresés
Filters

PREGĂTIREA PENTRU IARNĂ ESTE ESENȚIALĂ

Ventilatoarele și admisiile de aer care nu sunt curățate la timp pot reduce debitul de aer și pot afecta negativ rezultatele creșterii suinelor.

 

Astfel, atât înainte de începerea iernii dar și pe toată perioada acesteia, este necesară pregătirea clădirilor și camerelor pentru sezonul rece. A asigura un mediu confortabil pentru porci reprezintă o garanție a continuării productivității în fermă. Iată câteva idei la care să vă gândiți atunci când începeți pregătirea pentru sezonul rece.


Începeți verificările cu sistemul de ventilație. Asigurați-vă că hala este etanșă, aspect important pentru a asigura funcționarea ventilației minime. Deși este dificil să etanșăm complet întreaga cameră, puteți începe prin a verifica zonele care au evidentă nevoie de reparație și umpleți orice crăpătură sau fisură. Acest proces va ajută și la lupta împotriva rozătoarelor, care la începutul sezonului rece sunt în căutare de zone mai calde pentru hibernare.

De asemenea este importantă ajustarea corectă a admisiilor de aer. Aici includem atât admisiile de aer care sunt montate pe un perete exterior, dar și pe cele montate în tavane sau spre coridoare.

 

Este de asemenea necesar să verificați setările sistemului de ventilație. Pe măsură ce temperatura exterioară scade, ne apropiem de momentul în care se folosește doar ventilația minimă în combinație cu încălzitoarele. Pentru a preveni situația în care ventilatoarele și încălzitoarele funcționează în același timp (ceea ce ar însemna o risipă de energie) este recomandată setarea unei diferențe de temperatură între cele două de aproximativ 1°C.

În această perioadă a anului, pe măsură ce temperatura exterioară pe timpul nopții scade iar temperatura pe timp de zi este relativ ridicată, poate fi dificilă o setare potrivită din primul reglaj după punerea în funcțiune, astfel că este posibil să fie necesară o verificare a setărilor corecte de temperatură.Alt pas important este asigurarea ventilației potrivite prin curățarea tuturor ventilatoarelor, a încălzitoarelor dar și a admisiilor de aer. Ventilatoarele și admisiile de aer prafuite sau murdare pot reduce debitul de aer și afecta negativ rezultatele creșterii suinelor. Încălzitoarele aflate pe coridor și în cameră ar trebui curățate și verificate pentru o funcționare corectă înainte de a începe utilizarea acestora.

În cele din urmă, dar la fel de importantă, este verificarea liniilor de alimentare a apei. O situație nedorită în care linia de alimentare cu apă a înghețat poate duce la obligativitatea unor reparații majore și o potențială situație în care animalele rămân fără apă. În camerele nepopulate este necesară drenarea apei din țevi și chiar să se lase o linie deschisă (cu valva de alimentare a camerei închisă). Acest punct este și mai important la sistemele de răcire prin evaporare. Dacă folosiți un asemenea sistem este recomandată înlăturarea pompei pe durata iernii și depozitarea acestuia într-un spațiu interior încălzit pentru a extinde durata de viață a acestuia. Verificați și izolația țevilor exterioare sau amplasate pe peretele exterior al clădirilor, iar dacă este necesar, înlocuiți izolația.

 

Luându-vă măsurile de precauție prin pregătirea fermei pentru iarnă, puteți menține o productivitate bună și puteți reduce probabilitatea unor reparații costisitoare în viitor.

×
Blog archívum