Caută
Filtre

MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ VIZET KAPNAK A DISZNÓK A GAZDASÁGODBAN?

A vízfogyasztás korlátozása jelentősen befolyásolhatja a gazdaságod eredményeit. Íme néhány tanács:

 

A szopóka vízáramlása

Egy felnőtt sertés kb. 1 liter vizet fogyaszt percenként. Általában a sertéstelepek előre beállított szopókát használnak, amelyek víznyomása körülbelül 1,3 - 2,75 bar. A gazdák ezeket az értékeket állítják be a teljes vízfogyasztás szabályozása érdekében, gyakran anélkül, hogy figyelembe vennék a szopókák tényleges vízáramlását.

Állítsa be a szoptató nyílást a megfelelő vízfolyáshoz

 

A szopóka valós vízáramának méréséhez nyomja meg a nyomószeleppet, hagyja, hogy a víz folyjon egy tartályban, majd mérje meg, hogy mennyi víz gyűlt össze 1 perc alatt. Állítsa be a víznyomást és a nyílások méretét a kívánt vízáram eléréséhez. Általános szabályként a víznyomásnak nem szabad 0,68 bar alá vagy 3,4 bar fölé esnie.

 

Próbáljon meg egy másik szemszögből tekinteni a vízfogyasztást

Általában a sertések vízfogyasztását napi fogyasztásukhoz viszonyítják. Azonban ha a hőmérséklet meghaladja a 27°C-ot, a sertéseknek tendenciájuk van ahhoz, hogy már reggel az első 3 órában elfogyasszák a szokásos napi vízmennyiséget.

Megfontoljuk egy becslés szerint, hogy egy 1000 fejes farmon 40 karám található egy központi folyosóval, tehát mindkét oldalon 20 karám van. Feltételezzük, hogy 2 vízellátó vonal van felszerelve, egy-egy mindakét oldalon. Minden az említett 20 karámnak van 2 szopókás itatója, minden szopóka 1 liter/perc vízadagolással. Így ha az összes disznó egyszerre aktiválja a szopókat, akkor az előírt táplálékellátási vonal becsült vízáramlása körülbelül 40 liter/perc (40 adagoló x 1 liter/perc). A 25,4 mm-nél kisebb átmérőjű vízvezetékek nem képesek kezelni ezt a fajta fogyasztási csúcsot, ami néhány itató nyomásának csökkenéséhez vezet. A vízvezeték középre történő telepítése a szoba egyik végéből a másikba történő elvezetés helyett lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb átmérőjű csöveket szereljünk fel.

A kisebb átmérőjű csövek és gyógyszeradagolók csökkentik a vízforgalmat.

 

A csőátmérő nem feltétlenül az egyetlen negatív tényező.

A helyes átmérőjű tápvezetékkel is, néhány hiba a rendszer kialakításában jelentősen korlátozhatja a víz áramlását. Az átmérő csökkentése adapterekkel vagy anélkül potenciálisan csökkentheti a víz áramlását. Általában, amikor elkezdjük használni a gyógyszeradagolót, észre vesszük, hogy jelentősen csökken a víz áramlási sebessége. A 42 L/perces kapacitású legtöbb modellt 45 mm-es csővel kötik össze, ami további vízáramláscsökkenést okoz. A kisebb átmérőjű tömlők használata a gyógyszeradagolók csatlakoztatásakor tovább csökkenti a teljes vízáramlást.

Egy 3 mm vastag lerakódás akár 30%-kal is csökkentheti a vízáramlást.

 

Az ivóvízvezetékek belsejében lerakódott anyagok csökkentik az összes vízáramlást.

A helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy időnként az ivóvízvezeték lerakódásokkal van szennyezve. Egy 3 mm vastagságú lerakódás akár 30%-kal is csökkentheti a vízáramlást. Más szóval, például a vízfogyasztás lecsökkenhet 21 liter/percről 15 liter/percre. A rendszeres tisztítás és az ivóvízvezeték kiöblítése megelőzheti a lerakódásokat.

Az ivóvíz-vezetékek ellenőrzése különösen fontos a meleg szezon kezdetén és egész ideje alatt. Az esetleges rendellenességek gyors kezelése és az ivóvíz-vezeték megfelelő beállítása hozzájárul a állatok egészséges fejlődéséhez.

Lăsați un comentariu
*
Numai utilizatorii înregistrați pot lăsa comentarii.